Werk je met chemicaliën? Zorg dat je op de hoogte bent!

  • door

Heb je een bedrijf of onderneming dat met chemicaliën werkt? Dan is het misschien verstandig deze blog door te lezen. Er zijn namelijk inmidels in de wet een aantal regels vast gelegd over het opslaan van gevaarlijke stoffen/chemicaliën. Hopelijk weet je dit allang en is het allemaal gesneden koek voor je maar omdat ze in de wet staan, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van deze regels en ze ook na te leven. In deze blog wil ik me vooral specifiek richten op de lekbak.

Wat is een lekbak?

Als je een bedrijf hebt dat met chemicaliën werkt, ga ik er eigenlijk van uit dat je al wel weet wat een lekbak is. Toch zal ik het voor de volledigheid nog even kort toelichten. Er zijn namelijk verschillende soorten lekbakken. Meestal is het echter een ondiepe bak die er voor zorgt dat de vloeistof die ergens uit kan lekken wordt opgevangen. In de simpele gavallen kan je denken aan een koffieautomaat. Als de koffie over het bekertje loopt, wordt deze opgevangen in een lekbak. Dit is de simpelste vorm die ik kan bedenken. In het geval waar wij het over hebben worden de lekbakken geplaatst op plekken waar chemicaliën worden opgeslagen. Dit is voor het geval er een verpakking gaat lekken. Het voorkomt dan dat er vloeistof op de vloer terecht komt en het zich kan gaan verspreiden.

Het is de wet

In Nederland staan hierover een aantal zaken in de wet. Daar zijn natuurlijk goede redenen voor. De eerste is dat er  is gekeken naar het milieu en hoe je daar het beste mee om kunt gaan. Om dit toe te lichten zal ik een voorbeeld geven. Als je lekbakken gebruikt, kunnen eventueel lekkende vloeistoffen niet in de grond terecht komen. Verder zijn deze regels opgesteld om risico's te verminderen. Denk hierbij aan de gezondheid van medewerkers maar ook het voorkomen van gevaarlijke situaties op de werkvloer. Stel dat een van de verpakkingen is gaan lekken en er staat geen lekbak onder. De voeistof heeft zich inmiddels kunnen verspreiden over de grond maar niemand heeft dat in de gaten gaat en de vloeistof vat vlam. Ik hoef je niet te vertellen welke verschikkelijke dingen er dan zouden kunnen gebeuren! 

Tip

Let op dat je de juiste lekbak voor je bedrijf kiest. Hier zijn namelijk ook weer regels en eisen aan verbonden. Een kleine investering van je tijd zal een hoop ellende kunnen voorkomen! Verdiep je hier dus goed in!