Waar moet je rekening mee houden bij de start van je onderneming?

  • door
accountant houten

Vrijheid en dromen najagen. Dat is vaak de drijfveer van mensen die gaan ondernemen. In alle enthousiasme ga je een beginnetje maken aan je eigen bedrijf. Of je nu grote of kleine plannen hebt, bij een onderneming komt redelijk wat kijken. Voor de één is het allemaal duidelijk wat je moet doen en voor de ander nog niet.

Boekhouding

Een belangrijk onderdeel van een onderneming is je administratie. Een goede administratie is belangrijk voor de Belastingdienst, omdat je verplicht bent om belastingaangiftes te doen en belasting te betalen. Dan is het wel zo verstandig om hier aandacht aan te besteden. Om je administratie op orde te houden, houd je een boekhouding bij. Hierin verwerk je onder meer alle facturen, bonnen, bankafschriften, etc. 

Per rechtsvorm is het weer afhankelijk waar je wel en niet verplicht tot bent. Ga je voor een besloten vennootschap? Dan is het ook zo dat je jaarrekeningen moet opstellen en dit te deponeren. Een boekhouder, administratiekantoor of accountant kan je helpen bij het doen van je administratie. Als je hier geen tijd voor hebt of kennis van hebt, is het verstandig om te uit te besteden. Bijvoorbeeld aan Accountantskantoor Sterkenburg. Voor een accountant in Houten ben je daar dus aan het juiste adres. Accountants en boekhouders vind je door heel Nederland, dus is er altijd wel één bij jou in de buurt.

Rechtsvorm

We hebben het al even benoemd. Wanneer je een onderneming begint, sta je voor de keuze om een rechtsvorm te kiezen. Welke rechtsvorm je kiest is helemaal aan jou. Zo kun je voor een besloten vennootschap gaan, een VOF, een eenmanszaak, een stichting en nog veel meer. Wel zijn er in een aantal situaties voordelen verbonden aan een rechtsvorm. Deze meeste mensen kiezen voor een eenmanszaak bij de start van hun onderneming, omdat hier meer voordelen aan zitten als je een kleinere onderneming bent. De rechtsvorm is altijd nog aan te passen.

Juridische zaken

Bij het hebben van een onderneming zul je ook rekening moeten houden met juridische zaken. Ga je een product verkopen of een dienst leveren? Bij producten kun je namelijk te maken krijgen met het merkenrecht en retourrecht en bij zowel producten als diensten krijg je te maken met betalingsverplichtingen. Jij zult je leveranciers moeten betalen en je klanten zullen jou moeten betalen wanneer je een product of dienst levert of geleverd krijgt.