Als ondernemer gebruikmaken van zakelijk lenen

zakelijk lenen

Dit artikel gaat over het zakelijk lenen. We hebben het hier over drie vormen daarvan, namelijk een zakelijk krediet, zakelijke lening en financial lease. We gaan in op de verschillen daartussen. Als je door de Corona-epidemie in financiële problemen bent gekomen, dan is het zinvol te onderzoeken hoe de overheid kan bijspringen.

zakelijk lenen

Zakelijk krediet

Een zakelijk krediet is een flexibele lening. Een bank is bereid je tot een maximum bedrag te lenen. Je kunt dat bedrag in een keer opnemen of in delen, afhankelijk van je behoefte. Je betaalt rente over het opgenomen bedrag. Die rente kan variëren. Zolang je niets opneemt, betaal je geen rente. Je bepaalt zelf wanneer je geld opneemt. Maandelijks los je een deel af. Je kunt dat later weer opnemen. Een zakelijk krediet is handig, als je af en toe wat extra geld nodig hebt, wat je later weer kunt aflossen. Het kan bijvoorbeeld gaan om de betaling van een leverancier of het maken van promotie voor je bedrijf. Een zakelijk krediet is een financiële buffer.

Zakelijke lening

Bij een zakelijke lening gaat het om het lenen van een bedrag in een keer. Dat bedrag is vast. Datzelfde geldt voor de looptijd van de lening en het rentepercentage. De maandelijkse aflossingen zijn vast. Extra aflossingen zijn vaak wel mogelijk, maar daar zijn extra kosten aan verbonden. Aflossingen kunnen niet opnieuw worden opgenomen. Een zakelijke lening is bedoeld voor een relatief grote uitgave. Het gaat om een investering, die zich weer terugbetaald. Een nieuwe bedrijfsauto bijvoorbeeld. Je hoeft niet per se de volledige investering te lenen, als je zelf wat geld hebt dat je ervoor kunt gebruiken.

Financial lease

Een financial lease lijkt op een zakelijke lening. De leasemaatschappij betaalt een specifiek bedrijfsmiddel volledig, dat je vervolgens kunt gebruiken. Het aangeschafte bedrijfsmiddel is het onderpand. Voor een zakelijke lening dienen zekerheden te worden gegeven. Je kunt niet een deel van de investering uit eigen middelen financieren. De looptijd staat vast en ook het maandelijkse aflossingsbedrag, inclusief rente.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *