FinTech can shake up the financial world

The VVD will shortly organize a round-table discussion on FinTech in Parliament. This proposal of VVD parliamentarian Aukje de Vries has received enough support.

The VVD considers it very important that there will be more new entrants to markets and more competition. FinTech companies and financial startups will make this possible. Technological innovation by FinTech companies and financial start-ups is unstoppable. These technological developments are moving very fast. According to the VVD, technological innovation is an opportunity and not a threat. And this opportunity must be seized, because it allows for more innovation, more entrants and more competition. These things are sorely needed.

Fintech companies will create new payment services, but also new forms of financing (digital lending). This enables firms to become less dependent on bank financing. This makes things faster, simpler, better and cheaper. Financial startups and Fintech companies could shake up the financial world. They can provide more innovation and competition and challenge established parties to keep them focused. Deloitte has estimated that European banks collectively can lose around 22 billion euros in turnover to FinTech startups that are developing new payment services. But the regulation and red tape is often not suitable for small, innovative businesses, while our goal should be that Netherlands becomes a leading FinTech country.

This round-table discussion will focus in on questions such as what current developments there are, what opportunities FinTech offers, what this means for financial supervisory bodies and the implications they have for law and regulations.

Dutch version:

FinTech kan de financiële wereld opschudden

De VVD in de Tweede Kamer wil op korte termijn een ronde tafel organiseren over FinTech. Het voorstel van VVD Tweede Kamerlid Aukje de Vries heeft daarvoor inmiddels ook steun.

De VVD vindt het belangrijk dat er meer nieuwe toetreders en meer concurrentie komt. Met FinTech bedrijven en financiële startups ziet de VVD kansen daarvoor. Technologische innovatie door FinTech bedrijven en financiële start-ups  is onstuitbaar. Deze technologische ontwikkelingen gaan razendsnel. Technologische innovatie is volgens de VVD een kans en niet een bedreiging. Die kans moet we grijpen. Het zorgt voor meer innovatie, meer toetreders en meer concurrentie. En dat is broodnodig.

Er komen nieuwe betaaldiensten, maar ook nieuwe vormen van financiering (digital lending). Daarmee kunnen bedrijven minder afhankelijk worden van bancaire financiering. Het kan zorgen dat het sneller, simpeler, beter en goedkoper kan. Financiële startups en Fintech bedrijven kunnen de financiële wereld opschudden. Ze kunnen uitdagers van de gevestigde partijen zijn en deze scherp houden en zorgen voor meer innovatie en concurrentie. Deloitte heeft becijferd dat Europese banken gezamenlijk circa 22 miljard euro aan omzet kwijt kunnen raken aan FinTech startups die nieuwe betaaldiensten ontwikkelen. Maar de regelgeving en administratieve rompslomp is vaak niet passend voor kleine, innovatieve bedrijven. Terwijl het doel moet zijn dat Nederland koploper wordt in FinTech.

Het gaat voor het rondetafelgesprek onder andere om vragen als welke ontwikkelingen er zijn en welke kansen FinTech biedt, wat dit betekent voor de toezichthouder en wat de gevolgen zijn voor wet- en regelgeving.

Photo: Flickr (Josh Boles)

Email this to someoneShare on LinkedInTweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+
Written by:

Comments are closed.